dinsdag 5 september 2023

Carote in Agro (Piëmont, Italië)

CAROTE IN AGRO (ZOETZURE WORTELTJES)

Ingemaakte groenten zijn niet alleen een delicatesse, ze kosten ook weinig voorbereidingstijd. Handig dus als u veel bezoek verwacht, een uitgebreid buffet in gedachten heeft of u gewoon eens alleen maar aan antipasti tegoed wilt doen. Met dit recept kunt u naar hartenlust ook andere groenten klaarmaken, bijvoorbeeld courgette, kleine uitjes of raapjes.

500 gram nieuwe worteltjes
1 bouquet garni van rozemarijn, peterselie, munt en laurierblaadjes
1 bosje basilicum
1/8 liter droge witte wijn
1/8 liter witte wijnazijn
2 teentjes knoflook
1 eetlepel suiker
4 eetlepels olijfolie
zout
peper


Worteltjes schrappen, schuin in plakjes snijden van 1 centimeter dik of iets dikker. In een pan doen met de wijn, de azijn en 1/8 liter water en aan de kook brengen.
De knoflookteentjes pellen, halveren en met de suiker en de olijfolie toevoegen. Het bouquet garni erbij doen en de worteltjes in 10 – 15 minuten gaar koken.
Iets laten afkoelen, knoflook en kruiden verwijderen. De worteltjes overdoen in een schaal. Het kooknat zeven en over de worteltjes gieten. Afgedekt 1 – 2 dagen laten intrekken in de koelkast. Voor het opdienen bestrooien met verse basilicum.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 25 minuten / 1 – 2 dagen

gebied : Piëmont, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De echte Italiaanse keuken : Typische recepten en culinaire indrukken van alle Italiaanse streken / Reinhardt Hess en Sabina Sälzer

Geen opmerkingen: