maandag 3 augustus 2020

Kipsjaslieks en roze uienpickle met granaatappel (Oezbekistan)

KIPSJASLIEKS EN ROZE UIENPICKLE MET GRANAATAPPEL

In Oezbekistan worden alle soorten kebabs geserveerd met een portie flinterdunne ringetjes rauwe ui. In dit recept is gekozen voor een snelle uienpickle, want die is milder van smaak dan rauwe ui en bovendien lekker zoet en friszuur dankzij de granaatappel. Kortom, een perfecte partner voor knoflookachtige gegrilde kip.

KIPSJASLIEKS
8 - 12 kippendijfilets, zonder vel
2 eetlepels mayonaise
5 tenen knoflook, geperst
geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper

ROZE UIENPICKLE MET GRANAATAPPEL
2 witte uien
100 milliliter rode wijnazijn
2 eetlepels suiker
½ eetlepel zeezout
pitten en sap van 1 granaatappel

zonnebloemolie, om in te vetten
nonbrood, voor erbij


Snijd de kippendijfilets in stukken en verwijder daarbij zo nodig vet en zeentjes. Maak een marinade door de overige ingrediënten te mengen. Leg de stukken kip in de marinade en schep ze om. Laat de kip afgedekt een paar uur of een hele nacht marineren in de koelkast. Als je houten vleespennen gaat gebruiken, laat ze dan eerst weken in water, zodat ze tijdens het grillen niet verbranden.
Maak de uienpickle. Snijd de uien met een vlijmscherp mes in flinterdunne halve ringen. Doe de azijn, de suiker en het zout in een pot met een schroefdeksel. Schud de pot tot de suiker en het zout zijn opgelost en voeg de uienringen toe. Laat ze 10 minuten staan bij kamertemperatuur.
Giet de azijn uit de pot, knijp zoveel mogelijk vocht uit de uienringen en doe ze in een kom. Bestrooi de uienpickle met de granaatappelpitten en sprenkel het granaatappelsap erover.
Zodra je klaar bent om het vlees te grillen, rijg je de stukken kip op vleespennen. Laat een grillpan heet worden op hoog vuur. Vet met behulp van een kwastje de pan in met zonnebloemolie. Gril de sjaslieks 10 - 15 minuten en leer ze af en toe tot ze gaar zijn en mooie grillstrepen hebben. Serveer ze met de roze uienpickle en geef er nonbrood bij.

4 personen

gebied : Oezbekistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: