dinsdag 14 juli 2020

Nyama ne Nyemba (Zimbabwe)

NYAMA NE NYEMBA (STOOFSCHOTEL VAN RUNDVLEES MET BONEN)

Er schijnt een onnoemelijk groot aantal soorten bonen te zijn en ze staan altijd weer op vele ‘Afro-Amerikaanse’ menu’s. Afgezien van de hoeveelheid eiwit en vezels die ze bevatten, zijn bonen gemakkelijk te telen en sommige soorten zijn winterhard en bestand tegen droogte; dus vormen ze het hoofdbestanddeel van het voedsel van de Afrikanen op het hele continent.
Bonen zijn voedzaam en smakelijk en kunnen gedroogd of vers in allerlei gerechten worden verwerkt. Nyama ne myemba is een specialiteit uit Zimbabwe.

3 uien, in ringen gesneden
45 milliliter (3 eetlepels) plantaardige olie
1 kilogram schouderstuk of spareribs, in dobbelsteentjes
2 teentjes knoflook, geplet
1 groene Spaanse peper, geplet
45 milliliter (3 eetlepels) kerriepoeder
2 middelgrote tomaten, in schijven of blokjes
zout en peper naar smaak
1 kilogram gekookte kidneybonen
sap van 1 citroen


Bak de uien in de olie goudbruin. Voeg het vlees toe en roerbak dit ongeveer 5 minuten bij gemiddelde temperatuur. Temper de warmtebron en laat het 15 tot 20 minuten pruttelen. Voeg dan knoflook, Spaanse peper en kerriepoeder toe en laat dit nog eens 3 minuten zachtjes koken. Roer de tomaten erdoor en laat het opnieuw 3 minuten pruttelen.
Voeg kruiden naar smaak toe, doe de gekookte bonen erbij en laat dit alles ongeveer 15 minuten pruttelen bij lage temperatuur.
Schep het gerecht in een schaal en besprenkel het met citroensap. Garneer naar eigen inzicht en dien op met gekookte rijst, sadza, of gewoon zo, als voedzaam maal.

4 - 6 personen

land : Zimbabwe
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Geen opmerkingen: