dinsdag 14 juli 2020

Abish met geraspte geitenkaas (Ethiopië)

ABISH MET GERASPTE GEITENKAAS

Hoewel het in Afrika de gewoonte is om vlees te gebruiken als smaakmaker of kruiderij en het zelden het hoofdbestanddeel van een maaltijd vormt, gebruikt dit simpele gerecht vlees als vulling voor fruit en groenten als groene, onrijpe pawpaw (papaja’s), groene paprika’s of gepofte aardappelen.
Eigenlijk zou dit gerecht geheel in boter bereid moeten worden, maar omdat boter in een groot deel van Afrika zo duur is, gebruiken de meeste mensen er maar een eetlepel van en voegen daar een kruid naar keuze aan toe.

125 milliliter plantaardige olie
1 grote ui, in blokjes
15 gram (1 eetlepel) gemberwortel, geraspt
15 gram (1 eetlepel) knoflook, fijngehakt
2 tomaten, in blokjes
500 gram mager rundergehakt
zout naar smaak
2 - 3 eieren, losgeklopt
15 gram (1 eetlepel) kurkuma
15 gram (1 eetlepel) boter gekruid met 15 gram (1 eetlepel) fijngehakte peterselie
extra peterselie ter garnering
250 gram geraspte geitenkaas (desgewenst)


Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui goudgeel. Voeg gember, knoflook, tomaten, gehakt en zout toe. Laat dit bij lage temperatuur 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen; roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Voeg de eieren toe aan het mengsel in de pan en laat het nog eens 10 minuten pruttelen. Neem de pan van de warmtebron. Voeg de kurkuma en de gekruide boter toe en strooi er ten slotte peterselie en kaas over.
Dien op met rijst of vers brood; vermeng het met gestoomde maïs, eet het zo of gebruik abish om andere groenten te vullen.

4 personen

land : Ethiopië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Geen opmerkingen: