dinsdag 7 april 2020

Samak bil-Tahineh (Libanon)

SAMAK BIL-TAHINEH (VIS UIT DE OVEN MET TAHIN)

In Libanon wordt dit gerecht bereid met een hele vis, omdat vis van oudsher niet wordt gefileerd of in moten gesneden. Wij zijn immers gewoon elk stukje voedsel dat we klaarmaken te gebruiken. Door een vis met kop, vel en graat te gebruiken krijgt de saus meer smaak, maar de tijd die je kwijt bent met het visafval uit de saus te zoeken bederft het plezier van het eten nogal. Ik stel daarom voor dat u voor dit recept visfilets of -moten gebruikt.

1 kilogram filets of moten van witte vis, of 1 hele vis van ongeveer 1,2 kilogram
zout
2 deciliter tahin
3½ deciliter water
sap van 2½ citroen, of naar smaak
plantaardige olie voor het bakken
3 grote uien, in dunne ringen
1 eetlepel granaatappelzaadjes als garnering (indien gewenst)


Spoel de (stukken) vis af met koud water, dep droog met keukenpapier en wrijf licht in met zout. Zet een half uur opzij om het zout in te laten trekken.
Giet intussen de tahin in een mengkom en roer er geleidelijk het water en het citroensap door, totdat een lichte, romige vloeistof ontstaat. Eerst wordt de tahin dikker, als een soort puree, maar later wordt hij weer dunner. Gebruikt u minder citroensap, voeg dan meer water toe zodat de totale hoeveelheid vloeistof gelijk blijft. De saus moet tamelijk dun zijn, als een lichtromige soep.
Verwarm de oven voor op 220°.
Laat in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur een bodempje olie van 1 centimeter heet worden. (Controleer de temperatuur door er een stukje vis in te houden, borrelt de olie eromheen, dan is hij klaar.) Bak de (stukken) vis 1 minuut aan elke kant om ze te verzegelen. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze op een bord voor later gebruik.
Fruit de uienringen in dezelfde olie goudbruin. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze in de tahinsaus. Voeg zout naar smaak toe, meng goed en giet de saus in een diepe ovenschaal. Schik de vis in de tahin-uiensaus, keer hem om zodat hij gelijkmatig bedekt wordt en bak de vis 30 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de saus dik is en borrelt. Serveer lauw of op kamertemperatuur, (eventueel) gegarneerd met wat granaatappelzaadjes.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Geen opmerkingen: