donderdag 20 februari 2020

Visbouillon (Normandië, Frankrijk)

VISBOUILLON

Gebruik voor deze bouillon de graten, staarten en koppen van de volgende vissen: heilbot, griet, tarbot, brasem, rode zeebaars, tong, bot, schar, forel, snoek, zeeduivel of baars. Week alle vissen eerst 1 uur in koud water en verwijder bloed en andere ongerechtigheden.

50 gram boter
500 gram tot 1 kilogram viskoppen en graten in drieën gehakt
75 gram bleekselderij, grof gehakt
50 gram ui, gehakt
50 gram prei, alleen het groen, gehakt
50 gram champignonsteeltjes, gehakt (naar keuze)
1 laurierblaadje
5 peperkorrels, gekneusd
5 tot 6 takjes peterselie


Smelt de boter in een pan van 4 tot 5 liter inhoud. Leg de vis erin en dek de pan af, stoof 5 minuten op een laag pitje of totdat het visvlees helemaal wit is. Voeg de overige ingrediënten toe, dek af en laat het geheel 5 tot 10 minuten stoven. Giet er 2 liter koud water bij en breng aan de kook, draai het vuur laag, laat 30 minuten zachtjes koken. Verwijder regelmatig het schuim. Zeef de bouillon en zet hem in de koelkast.

Voor 2 - 3 liter.

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De Normandische keuken / Claude Guermont en Paul Frumkin

Geen opmerkingen: