maandag 4 november 2019

Abrikozenschoteltje (Roemenië)

ABRIKOZENSCHOTELTJE

1 kilogram goed rijpe abrikozen
150 gram bruine basterdsuiker
dunne schil van 1 goed geboende citroen
40 gram vlug kokende havermout
200 gram kwark
mespunt kaneelpoeder
mespunt geraspte nootmuskaat
amandelaroma
zout
40 gram boter
2 - 3 eetlepels paneermeel


Zet 4 mooie abrikozen apart. Laat de rest van de abrikozen ‘schrikken’ door ze met enkele stuks tegelijk eerst met kokend water en direct daarna met zeer koud water te overgieten. Pel de abrikozen en neem er de pit uit. Breng 4 deciliter water aan de kook met 3 eetlepels basterdsuiker en de citroenschil en laat de abrikozen daarin gaarkoken. Zet een zeef op een kom en giet de inhoud van de pan in de zeef. Maak het kooknat van de abrikozen weer warm. Strooi de havermout bij het kooknat en roer tot de havermout gaar is. Maak de gare abrikozen niet al te fijn; gebruik daarvoor een draaizeef met grove bodem of een snijmixer. Roer de stukjes abrikoos en de kwark door de havermoutpap en voeg daaraan naar smaak de rest van de basterdsuiker, de kaneel, de nootmuskaat, amandelaroma en enkele korrels zout toe. Bestrijk de ovenschaal met boter. Schuif het rooster even boven het midden in de oven en verwarm deze voor op 190°C. Schep de abrikozenpap in de ovenschaal, strooi daar een gelijkmatig laagje paneermeel op. Smelt de rest van de boter en verdeel deze over de ovenschaal. Laat de 4 apart gelegde abrikozen ‘schrikken’, pel en halveer de vruchten. Verwijder de pit en garneer de pap met de abrikozen. Zet het schaaltje in de oven tot het dessert mooi van kleur is geworden.

4 personen

bereidings- / oventijd : 20 - 25 / 20 - 25 minuten

gebied : Roemenië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: