dinsdag 8 augustus 2017

Vistaart (Italië)

VISTAART

DEEG
225 gram bloem, gezeefd
120 gram ongezouten boter
snufje zout
0,6 deciliter koude melk

VULLING
120 gram visfilet (schol, tong of kabeljauw)
1,4 deciliter water
1,4 deciliter witte wijn
mespunt gedroogde pepervlokken
225 gram gekookte garnalen
120 gram schoongemaakte krab
30 gram boter
2 eetlepels bloem
1 teentje knoflook, geperst
2 eierdooiers
1,4 deciliter slagroom
gehakte verse peterselie
zout
peper


Voor het deeg de bloem in een kom of op een werkoppervlak zeven. De boter in kleine stukjes snijden en door de bloem werken tot het mengsel op fijne broodkruim lijkt. Een kuiltje in het midden maken, de melk erin gieten en een snufje zout toevoegen. Met een vork langzaam het bloemmengsel vanaf de zijkanten erdoor werken tot alle ingrediënten gemengd zijn. U kunt hiervoor ook een keukenmachine gebruiken. Het deeg tot een bal vormen, deze in huishoudfolie wikkelen en in de koelkast plaatsen; ongeveer een uur lang laten liggen. Voor het maken van de vulling het water en de wijn mengen, de pepervlokken erbij doen en de visfilets hierin in 10 minuten koken tot ze net gaar, maar nog stevig zijn. De gekookte vis uit het vocht halen en in een schaal uit elkaar trekken; garnalen en krabvlees eraan toevoegen. Het kookvocht bewaren. De boter in een steelpan verhitten en de bloem erdoor roeren. Daarna het gezeefde kookvocht er in gedeelten doorroeren tot u een gladde saus hebt. Het knoflook erbij doen, de pan op hoog vuur zetten en de saus al roerend aan de kook brengen. Het vuur laag zetten, de saus nog 1 minuut laten koken, over de vis in de schaal gieten en af laten koelen. Het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak met behulp van een deegrol uitrollen en in een springvorm leggen. Het deeg in de vorm drukken en overtollig deeg afsnijden. Met een vork wat gaatjes in de deegbodem prikken en de vorm 30 minuten in de koelkast zetten. Een vel vetvrij papier in de deegvorm leggen en deze vullen met gedroogde bonen. De deegvorm 15 minuten bakken in een op 190°C voorverwarmde oven. Intussen de eierdooiers mengen met de slagroom en peterselie en dit mengsel door de visvulling roeren; met zout en peper op smaak brengen. Als het deeg gebakken is, het papier en de bonen verwijderen en de vulling erin gieten. De taart weer in de oven zetten en nog 25 minuten bakken; iets laten afkoelen en uit de vorm halen. De vistaart op een schaal zetten en in punten snijden.

6 - 8 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Italiaans koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / REBO Productions

Geen opmerkingen: