woensdag 22 februari 2017

Kiptajine met olijven en gezouten citroen (Marokko)

KIPTAJINE MET OLIJVEN EN GEZOUTEN CITROEN

2 eetlepels olijfolie
1 gele ui, fijngehakt
3 tenen knoflook
1 theelepel gemberpoeder
1½ theelepel kaneel
flink greepje saffraandraadjes, geroosterd en verkruimeld
1 kip van 1¾ kilogram
¾ deciliter kippenbouillon of water
125 gram groenbruine Marokkaanse olijven, afgespoeld en desgewenst geweekt
1 gezouten, desgewenst afgespoelde citroen, fijngehakt
bos korianderblad, fijngehakt
bos peterselie, fijngehakt
zout
peper


Verhit de olie en fruit de ui op niet te hoge hittebron gaar en mooi goudgeel; roer vaak.
Wrijf de knoflook met een mespunt zout in een vijzel fijn en werk er dan gemberpoeder, kaneel, saffraan en een beetje peper doorheen. Roer het mengsel door de uien, bak het tot het gaat geuren, haal de pan van het vuur en smeer de kip met het mengsel in. Doe de kip in een pan met dikke bodem of in een vuurvaste casserole (het dier moet er precies in passen), voeg water of bouillon toe en breng dat tot het kookpunt. Laat de kip 1 uur afgedekt heel zachtjes pruttelen; keer hem 2 - 3 keer.
Doe de rest van de ingrediënten in de pan en laat het geheel nog zo’n 15 minuten afgedekt pruttelen, of tot de kip heel gaar is. Proef de saus; misschien moet de smaak wat geconcentreerder worden. Leg de kip in dat geval op een warme schaal, houd hem afgedekt warm en kook de saus in. Houd de pan schuin, schep desgewenst het overtollig vet van de saus, giet de saus over de kip en garneer met peterselie.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: