zaterdag 25 februari 2017

Jeera-kalonji-rijst (India)

JEERA-KALONJI-RIJST (RIJST MET KOMIJN- EN UIENZAAD)

Dit eenvoudige gerecht is een aardige variatie op de gewone gekookte rijst. Als we het hebben over ‘gewone gekookte rijst’, zijn we misschien geneigd te vergeten dat deze graansoort het belangrijkste basisvoedsel is voor ongeveer de helft van de wereldbevolking. Bij het produceren van rijst zijn bovendien meer dan een miljard mensen betrokken. Uienzaad wordt in Indiase winkels verkocht als kalonji of nigella.

225 gram rijst
1 ui, in dunne ringen gesneden
1 theelepel uienzaad
1 theelepel komijnzaad
olie
zout


Verhit eerst de olie in een pan en fruit de uiringen tot ze goudbruin zijn. Schep de uien uit de pan en bewaar ze apart.
Fruit in dezelfde pan gedurende 2 - 3 minuten de komijn- en de uienzaadjes.
Voeg vervolgens de rijst toe en roer deze even goed om. Schenk er zoveel kokend water op dat de rijst onder staat en laat hem 10 - 15 minuten koken tot het water geheel is opgenomen. Garneer de rijst met de uiringen en dien direct op.

2 - 3 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

land : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Geen opmerkingen: