vrijdag 3 februari 2012

Stoofpot met kruidige lamsgehaktballetjes met couscous

STOOFPOT MET KRUIDIGE LAMSGEHAKTBALLETJES MET COUSCOUS

80 milliliter zonnebloemolie
2 uien, fijngesneden
1 theelepel gemberpoeder
2 rode pepers, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 boter- of flessenpompoen (met schil), zaden verwijderd, in blokjes (± 600 gram)
100 gram gedroogde abrikozen, grof gehakt
800 gram tomaatblokjes (2 blikken)
200 milliliter kippen- of groentebouillon
handvol fijngehakte muntblaadjes, voor erbij
Griekse yoghurt, voor erbij
granaatappel-amandelcouscous, voor erbij

GEHAKTBALLETJES
500 gram lamsgehakt
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
½ theelepel chilipoeder
½ bosje koriander, fijngehakt
4 - 5 takjes munt, blaadjes fijngehakt
1 eierdooier

Meng voor de gehaktballetjes alle ingrediënten in een kom. Rol van het gehakt 24 balletjes ter grootte van een walnoot en zet ze in de koelkast terwijl je de stoofpot maakt. Verhit de helft van de olie in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de ui, gember, rode peper en knoflook toe en laat 5 - 6 minuten zacht worden. Voeg de komijn toe en laat nog 1 minuut bakken of tot de geur vrijkomt. Voeg de pompoen, abrikoos, tomaat en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes stoven. Verhit intussen de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes al omscheppend 5 minuten of tot ze rondom bruin zijn. Schep de gehaktballetjes met een schuimspaan in de stoofpot en laat nog 5 minuten stoven of tot ze gaar zijn. Serveer met munt, yoghurt en granaatappel-amandelcouscous.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. februari 2012

Geen opmerkingen: