vrijdag 19 december 2008

Couscous de Senegalese (Senegal)

COUSCOUS DE SENEGALESE (COUSCOUS UIT SENEGAL)

Couscous wordt gemaakt van tarwe of gierst en is kant-en-klaar te koop bij de meeste supermarkten en toko’s.

1 kg runder- of lamslappen, in blokjes gesneden
1 grote ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
100 ml plantaardige olie
4 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel cayennepeper
zout
4 wortels
2 meirapen of koolrabi’s
1 aubergine
½ kleine bloemkool
½ kleine spitskool
250 g sperziebonen
2 takjes peterselie
500 g couscous
evt. 1 eetlepel gemalen lalu*

* lalu-poeder is een smaakmaker die gemaakt wordt van de pitten van de baobab.

Zet het vlees op met de helft van de ui, de knoflook en zoveel water dat alles net onderstaat. Laat het vlees 1 tot 1½ uur zachtjes koken.
Verhit de olie in de onderkant van een couscoussier (driedelige stoompan) en fruit de rest van de ui, tomaten, tomatenpuree, cayennepeper en wat zout circa 15 minuten op een lage warmtebron. Roer het mengsel af en toe door.
Maak de rest van de groenten schoon, snijd ze klein en voeg ze aan de saus toe.
Doe het gekookte vlees, de vleesbouillon en peterselie erbij en roer alles goed door elkaar.
Bevochtig de couscous met wat water, doe deze in het stoommandje en zet dit bovenop de pan met de saus. Dek het geheel af en laat het gerecht circa 40 minuten zachtjes stomen.
Haal het stoommandje eraf, bedruppel de couscous met wat koud water en bestrooi eventueel met de gemalen lalu (de lalu bevordert het zacht worden van de couscous). Zet het stoommandje weer boven de saus, zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht nog 20 minuten stomen.
Schep de couscous op een warme platte schaal en dien direct op met de saus.
Gestoomde couscous kunt u ook met warme melk en honing of suiker als pap opdienen.
N.B.: Als u geen couscoussier heeft kunt u de saus klaarmaken in een braadpan. De couscous kunt u in een metalen zeef boven een pan heet water stomen.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Geen opmerkingen: