zondag 27 april 2008

Sow (Senegal)

SOW (KARNEMELK)

Wie wel eens in Senegal is geweest, kan zich de vele sow-verkopers
waarschijnlijk wel herinneren. Deze vrouwen, meestal Fulani's, lopen rond in
de straatjes van de medina en andere wijken met een meer traditionele
bevolking. Ze dragen een juk, bestaande uit twee kalebassen die met een stok
aan elkaar vastzitten, en lopen sierlijk door de stoffige straten om ervoor
te zorgen dat de sow-liefhebbers aan hun trekken komen. De sow wordt al dan
niet gezoet geserveerd, op vrijwel elk uur van de dag. Hij wordt beschouwd
als een lekkernij en zelfs kleine kinderen krijgen sow als
voedingssupplement zodra ze geen borstvoeding meer krijgen. Sow is zo
populair dat het in de grote supermarkten in de Afrikaanse steden
tegenwoordig kant-en-klaar verkrijgbaar is. Het recept is heel makkelijk te
maken. Van oudsher worden de ingrediënten gemengd met een rokhou, een lange
houten lepel, maar u kunt ook een andere houten lepel gebruiken. Let op de
uitspraak; die is 'so' en niet 'sou', wat in het Wolof, een Senegalese taal,
iets anders betekent.

1 liter karnemelk
4 eetlepels suiker
2 eetlepels vanillesuiker
¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat, of naar smaak

Doe de karnemelk in een kan. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en roer
lang met een houten lepel. Dek de kan af met een schone theedoek of trek er
plasticfolie overheen en laat de kan een nacht staan. (Eventueel in de
koelkast, al is dat niet traditioneel.) Strooi er voor het serveren een
beetje versgeraspte nootmuskaat overheen.

Voor 1 liter.

land : Senegal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: