dinsdag 15 oktober 2024

Japanse dipsaus (Japan)

JAPANSE DIPSAUS

2 eetlepels gedroogde bonitovlokken of 2 eetlepels gedroogde garnalen
600 milliliter dashi
150 milliliter donkere sojasaus
3 eetlepels mirin
½ theelepel suiker


Doe alle ingrediënten, behalve de bonitovlokken (als je die gebruikt) in een steelpan en breng het mengsel aan de kook. Voeg nu de bonitovlokken toe en haal de pan van het vuur. Laat de bonitovlokken 20 – 30 seconden trekken in de vloeistof. Zeef de saus vervolgens en verwijder de vaste bestanddelen.
Als je gedroogde garnalen gebruikt, week ze dan nu 5 minuten in kokend water. Giet ze daarna af, en gooi het weekwater weg. Doe de garnalen in een steelpan en voeg alle overige ingrediënten toe. Breng dit alles aan de kook en haal het daarna van het vuur. Laat het iets afkoelen, zeef het en verwijder alle vaste bestanddelen.
Laat de dip afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem opdient. In een goed afsluitbare pot is hij in de koelkast 1 maand houdbaar.
Serveer bij koude sobanoedels.

Voor 600 milliliter

gebied : Japan
gerechtsoort : saus

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: