dinsdag 2 januari 2024

Tempura (Japan)

TEMPURA (GEBAKKEN VIS EN GROENTEN IN DEEG)

Een complete tempura-maaltijd bestaat uit tempura, misoshiru, rijst, tsukemono en fruit. Kleine porties tempura vormen een voortreffelijk voorgerecht. Tempura wordt met een indoopsaus gegeten of eenvoudig met zout en citroensap.

8 grote garnalen
1 kleine inktvis
½ daikon (Japanse radijs)
4 visfilets, bijvoorbeeld tong, overlangs in tweeën gesneden
4 gedroogde Japanse paddenstoelen, geweekt, of 4 grote champignonhoedjes
1 kleine zoete aardappel, in plakken gesneden
1 kleine aubergine, in plakken gesneden
1 groene paprika zonder zaadjes, in repen gesneden
4 takjes peterselie, gewassen en gedroogd
plantaardige olie om te bakken

DEEG
2 deciliter ijswater
125 gram bloem
1 groot ei

INDOOPSAUS
2 deciliter dashi
3 eetlepels Japanse sojasaus
1½ eetlepel mirin (zoete rijstwijn)


Pel de grote garnalen, maak ze schoon en geef aan de buikzijde een insnijding. Maak de inktvis schoon door de zak leeg te maken en uit te spoelen, snijd deze in repen. Zet de geraspte radijs apart. Leg garnalen, inktvis, vis, paddenstoelen en groenten op een groot bord, klaar om te bakken. Zeef de bloem in een kom, klop het ijswater en het ei erdoor tot een vloeibaar beslag. Meng dan de ingrediënten voor de saus en verdeel deze over 4 kommetjes. Verwarm de olie in een flinke pan tot deze goed heet is. Laat er een lepeltje beslag in vallen. Als dit zinkt en onmiddellijk naar de oppervlakte komt is de temperatuur goed. Houd deze temperatuur tijdens het bakken. Begin met de garnalen, inktvis en vis. Doop elk stuk in beslag en bak een paar tegelijk in de olie tot het beslag goudgeel is, vooral niet bruin. Hierna worden de groenten op dezelfde manier gebakken.
Men mengt naar smaak wat daikon in de saus en doopt daarin de gebakken vis en groenten.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : visgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Geen opmerkingen: