SUKIYAKI van mager rundvlees (GEBAKKEN VLEES)
700 gram mals, mager rundvlees
3 lente-uitjes, in reepjes gesneden
8 champignons
½ Chinese kool, in stukjes gesneden
2 blokken verse tofu, in stukjes gesneden
200 gram verse shiratakinoedels (Chinese rijstvermicelli), gekookt en afgespoeld
4 eieren
een stukje vers rundvet
SAUS
ruim 1 deciliter shoyu (Japanse sojasaus)
5 eetlepels dashi
2 eetlepels suiker
Leg het vlees in het vriesvak van de koelkast en laat het daar 3 kwartier om het beter te kunnen snijden. Snijd het horizontaal met een zeer scherp mes in dunne plakjes, tegen de draad in. Vermeng de ingrediënten voor de saus en zet dit op tafel, tezamen met 4 kommetjes waarin telkens een rauw ei in de schaal. Zet een stevige pan, 30 centimeter in doorsnede en 6 centimeter diep, op een goed hete brander op tafel. Leg het vlees, de groenten en de noedels op een schaal. Maak de pan zeer heet en wrijf deze in met het stuk vet tot de pan dampt. Leg er een kwart gedeelte van het vlees in, met een keuze uit de groenten. Giet er genoeg van de saus over zodat alles vochtig wordt en voeg er wat noedels en tofu bij. Laat dit al roerend bakken tot het vlees en de groenten net gaar zijn. Terwijl de sukiyaki bakt breekt ieder een ei in de kom en klopt dit los met de eetstokjes. Men neemt stukjes vlees en groenten uit de pan en doopt ze in het ei. Men blijft doorgaan met bakken tot alles is opgebruikt.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten