zaterdag 2 december 2023

A Scotch-rabbit (Schotland, Verenigd Koninkrijk)

A SCOTCH-RABBIT (GEBAKKEN KAAS MET PORTER)

Sommige fijnproevers gebruiken voor dit gerecht rode wijn in plaats van porter; de laatste past echter veel beter bij de smaak van de kaas. Anderen gebruiken alleen of gedeeltelijk zachte, rijpe kaas.
Guinness benadert het meest de in dit recept genoemde porter. In plaats van het ouderwetse kaasrooster kunt u een fonduepan gebruiken.

175 gram stilton, Cheshire of Goudse kaas, geraspt
60 gram boter (desgewenst)
1½ deciliter porter of oud bruin
1 theelepel mosterd
peper
heet geroosterd brood, desgewenst beboterd


Doe de kaas, desgewenst met de boter, in een kaasrooster of in een ovenvaste schaal. Doe er de porter of oud bruin, mosterd en peper naar smaak bij. Roer het mengsel op een laag vuur tot het volledig is opgelost en laat het dan in 2 minuten onder e hete grill een bruin korstje krijgen. Dien de kaas, om hem warm te houden, op een pan kokend water of een spiritusbrander op. Dien er warm, droog of beboterd geroosterd brood bij op. Het kaasmengsel wordt op het geroosterde brood geschept.

4 personen

gebied : Schotland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : The Cook and Housewife’s Manual door Mistress Margaret Dods, in Eieren en Kaas (Praktisch Koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: