maandag 1 mei 2023

Gevuld koolrolletje met sinaasappelsaus

GEVULD KOOLROLLETJE MET SINAASAPPELSAUS

75 gram tarwekorrels
1 ui
1 witte kool
zout
100 gram champignons
1½ eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel karwijzaad
peper
3 takjes peterselie
1 eetlepel maïzena
2 deciliter sinaasappelsap
3 eetlepels zure room
2 theelepels Dijon mosterd


In zeef tarwe afspoelen. In pan met 2 deciliter water doen. 4 Uur weken. In weekwater aan de kook brengen. Met deksel op pan in 45 minuten zachtjes gaar koken. Afgieten. Zonder deksel alten afkoelen. Af en toe omscheppen. Ui pellen en heel fijn snipperen. Van kool lelijke bladeren verwijderen. Wassen. Buitenste 4 grote bladeren voorzichtig losmaken. In pan met ruim water en zout koolbladeren 2 minuten koken. In vergiet afgieten. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Op aanrecht uitspreiden. Omhoogstekend deel van harde nerven horizontaal eraf snijden. Bladeren moeten heel blijven. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In kleine stukjes snijden. In koekenpan met antiaanbaklaag ½ eetlepel boter verhitten. Ui en tarwe 5 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: champignons, karwijzaad, zout en peper. Nog 5 minuten bakken tot vocht verdampt is. 2 Takjes peterselie erboven fijnknippen en erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tarwemengsel op midden van koolbladeren scheppen. Oprollen. Eventueel met touwtjes vastbinden.
In koekenpan met antiaanbaklaag 1 eetlepel boter verhitten. Koolrolletjes in 5 minuten rondom lichtbruin bakken. Met deksel op pan 5 minuten stoven. Intussen in kommetje maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. In steelpan sinaasappelsap aan de kook brengen, al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. Beetje laten afkoelen. Zure room en mosterd erdoor kloppen. Op 2 borden koolrolletjes leggen. 3 Eetlepels saus erover schenken. Garneren met rest van peterselie. Rest van saus in sauskom overdoen.
Lekker met aardappelpuree en witte kool

2 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 75 / 15 minuten / 4 uur

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip april 1989

Geen opmerkingen: