maandag 11 oktober 2021

Thit Vit Voi Xot Gung (Vietnam)

THIT VIT VOI XOT GUNG (EEND MET GEMBERSAUS)

450 gram Ho Chi Minh-eend
plantaardige olie
12 dunne plakjes gemberwortel, geschild en in reepjes
1½ eetlepel hete sojapasta
1½ eetlepel zoete sojapasta of hoisinsaus
1½ theelepel rijstwijn
1½ eetlepel nuoc mam (naar keuze)
1 theelepel knoflook, fijngehakt
1 eetlepel peperolie
1 theelepel suiker
zout
2¼ deciliter kippenbouillon
1 lente-ui, gesnipperd
1 verse Spaanse peper, gesnipperd, of een gedroogde peper, verkruimeld
2 theelepels maïzena, vermengd met wat water

HO CHI MINH-EEND
zout
mespunt vijfkruidenpoeder
½ theelepel gemberwortel, fijngehakt
½ theelepel knoflook, fijngehakt
½ theelepel hete sojapasta
1 ovenklare eend (1¾ - 2 kilogram)
1 deciliter heet water
3 eetlepels wijnazijn
15 gram suiker
rode voedselkleurstof


Vermeng voor de Ho Chi Minh-eend zout, vijfkruidenpoeder, gember, knoflook en sojapasta, stop het mengsel in de holte van de eend en naai de opening dicht. Vermeng de rest van de ingrediënten en besmeer hiermee de eend. Laat hem, met de borst omhoog, 7 uur drogen op een rooster op een koele, droge plek.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg het rooster met de eend op een braadslee en rooster hem 1 uur. Draai de oven lager als het vel dreigt aan te branden. Eigenlijk zou de eend, op oriëntaalse wijze, rechtopstaand geroosterd moeten worden, maar daar zijn de meeste ovens niet op gebouwd. Leg hem daarom op zijn rug.
Haal het vlees in zo groot mogelijke stukken van de botten en snijd in nette stukjes van 1 x 2½ centimeter. Verhit de olie in een wok tot hij begint te roken en roerbak de stukken eend enkele minuten. Laat ze goed uitlekken.
Maak de wok schoon, verhit er nog wat olie in en roerbak hierin de gember. Bak de sojapasta even mee, voeg de stukken eend toe en roer er de rijstwijn, eventueel nuoc mam, knoflook, peperolie, suiker en zout bij. Roerbak alles nog enkele minuten.
Voeg de kippenbouillon toe, draai het vuur laag zodra deze kookt en laat alles 5 minuten sudderen. Draai het vuur hoger, voeg de lente-ui en de Spaanse peper toe en laat ze 1 minuut meekoken. Roer er ten slotte de maïzena door.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: