maandag 11 oktober 2021

Scherp-zure vis (Long Hải, Vietnam)

SCHERP-ZURE VIS

VISBOUILLON
500 gram visafval zoals graten, koppen en staarten
1 ui, gesnipperd
1 wortel, in stukjes
2 stengels bleekselderij, in stukjes
6 witte peperkorrels, gekneusd
5 centimeter fijngehakte gember
2 teentjes knoflook, gekneusd of gehakt
2 - 3 stuks steranijs
25 gram tamarindemoes, 10 minuten geweekt in 3 deciliter water, uitgeknepen en gezeefd (bewaar het water)
1½ liter water

plantaardige olie om in te frituren
500 gram visfilet (makreel of rode poon), in schijven
200 gram okra’s, sperziebonen of groene mini-aubergines, in stukjes
250 gram rijpe tomaten, in vieren gesneden
2 rode Spaanse pepers, ontpit en gehakt
2 plakken rijpe ananas, grof gesneden
2 plakken taro of rettich
verse korianderblaadjes
verse basilicumblaadjes
kerriebladeren
gesnipperde en gefrituurde ui
gesnipperde en gefrituurde knoflook


Alle ingrediënten voor de visbouillon in een grote pan doen, aan de kook brengen en vervolgens op een laag vuur, met een deksel op de pan, een half uur laten trekken. Beetje laten afkoelen, dan door een fijne zeef gieten en weer terug doen in de pan. De visbouillon weer aan de kook brengen en overgieten in een stoompan of in een pan waarin een bamboe stoommand past.
Een laag olie van 2 ½ centimeter in een wok of diepe pan verhitten en hierin de plakken vis, een paar tegelijk, 3 - 4 minuten bakken. De vis moet stevig blijven en niet uit elkaar vallen. De gefrituurde vis uit de olie scheppen en laten uitlekken op keukenpapier.
De okra’s, of wat je ook gebruikt, samen met e tomaten, Spaanse pepers, ananas en taro 5 - 8 minuten voor het serveren in de bovenste helft van de stoompan doen, zodat ze gaar worden, maar toch knapperig blijven. De gefrituurde vis toevoegen en de kruiden erover strooien. Ongeveer 5 minuten laten stomen, dan het gerecht uit de pan nemen en overdoen op een serveerschaal of verdelen over de borden. Garneren met gefrituurde ui en knoflook.

4 personen

gebied : Long Hải, Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Culinaire avonturen uit het Verre Oosten / Keith Floyd

Geen opmerkingen: