zondag 17 oktober 2021

Sa Lach Dia (Vietnam)

SA LACH DIA (TAFELSALADE)

Deze salade is en vast onderdeel van een Vietnamese maaltijd, en vormt bovendien een mooi showstuk midden op de tafel. Gebruik de ingrediënten die u kunt krijgen of die u bij de hand hebt. Pas de hoeveelheden aan aan het aantal gasten dat u verwacht. De kruiden, het gesneden fruit en de groenten kunnen allemaal snel bijgevuld worden; het enige wat u dus van tevoren klaar moet hebben zijn de bevochtigde rijstvellen en de gewassen slabladeren.

24 rijstvellen, rondjes van 20 centimeter of driehoeken
1 grote of 2 kleine kroppen sla, de bladeren van elkaar losgemaakt
1 bosje munt, in dunne takjes en grote blaadjes uit elkaar geplukt
1 bosje koriander, in takjes uit elkaar geplukt
1 komkommer, eventueel geschild en van pitjes ontdaan, en in plakjes of staafjes gesneden
1 bosje lente-uitjes, in stukken van 10 centimeter gesneden
1 handje taugé (naar keuze)
2 zure carambola’s of 1 zure appel, in dunne plakjes (naar keuze)
18 tot 24 blaadjes shiso (naar keuze)
Noedelkoeken (naar keuze)


Bevochtig de rijstvellen door ze met een klein stapeltje tegelijk onder de koude kraan te houden, waarbij u er goed op let dat het water tussen alle vellen stroomt. Schud de vellen uit en leg ze een minuut of 3 op een bord. Ze zullen doorzichtig en elastisch worden.
Was de slabladeren en de kruiden. Bereid de vruchten of groenten van uw keuze voor.
Leg de slabladeren, kruiden, taugé en gesneden garnituren decoratief op een grote platte schaal. Trek de rijstvellen los van het bord waarop ze zacht liggen te worden en leg ze op de schaal samen met de noedels, als u die gebruikt.
Plaats voor het serveren de schaal midden op de tafel. Elke gast trekt een rijstvel van de stapel (de vellen zijn heel elastisch), legt het op zijn bord, en stapelt er sla en andere garnituren op. Daarbovenop komen het gegrilde vlees, of de vis, of de gebakken voorgerechtjes die bij de Tafelsalade horen, en dan wordt het bundeltje opgerold. Doop het rolletje in de dipsaus en eet het zo op.

6 - 8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : basisrecept

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Geen opmerkingen: