NUOC MAU (KARAMELSIROOP)
Suiker en water worden hier verwarmd totdat een bronskleurig glazuur ontstaat; een of twee theelepels hiervan geven een rijke, warme smaak aan een sauté of saus. In een stenen pot blijft de siroop drie maanden goed. In Vietnam is vers gemaakte karamelsiroop en kleine plastic zakjes te koop, in hoeveelheden voor twee of drie recepten.
50 gram suiker
krap 1 deciliter water
Doe de suiker en ¾ deciliter water in een steelpannetje en breng dit op hoog vuur aan de kook. Houd de siroop aan de kook en beweeg het pannetje af en toe heen en weer, totdat de siroop diepbruin en stroperig is, dit duurt ongeveer 3 minuten.
Neem de pan van het vuur en giet langzaam nog een eetlepel water in de siroop; roer daarbij stevig. Giet de karamel direct over in een klein hittebestendig stenen kommetje om af te koelen en dek hem af met een deksel.
Voor 1/8 liter
gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus
bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel
woensdag 6 oktober 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten