zondag 21 maart 2021

Ghaleyeh Maygoo (Zuid-Iran, Iran)

GHALEYEH MAYGOO (STOOFSCHOTEL MET GARNALEN, KORIANDER EN TAMARINDE)

30 gram tamarindepulp
50 milliliter kokendheet water
3 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
4 tenen knoflook, geperst
200 gram verse koriander, heel fijn gehakt
¼ theelepel komijnzaad
¼ theelepel korianderzaad
½ theelepel kurkumapoeder
¼ theelepel cayennepeper
2 theelepels gedroogd fenegriekblad
1 eetlepel maïszetmeel, aangelengd met 2 eetlepels koud water
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel suiker
500 milliliter koud water
1 theelepel zeezout
1 theelepel zwarte peper
400 gram gepelde rauwe garnalen


Doe de tamarindepulp in een kom, giet het kokendhete water erbij en laat de pulp 10 minuten weken.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en fruit de ui 10 minuten op laag vuur tot hij zacht is. Voeg de knoflook en de verse koriander toe en bak het geheel nog 10 minuten.
Rooster het komijnzaad en het korianderzaad een paar minuten lichtjes in een droge koekenpan op laag vuur. Maal ze in een vijzel of hakmolen tot een poeder. Voeg het poeder toe aan de koriander in de pan, samen met het kurkumapoeder, de cayennepeper, het fenegriekblad en het maïszetmeelpapje. Verhit het geheel 2 - 3 minuten.
Laat de tamarindepulp in een zeef uitlekken boven een kom en druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de pulp. Giet het opgevangen tamarindewater in de pan. Voeg ook de tomatenpuree, de suiker, het water, het zout en de peper toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Voeg de garnalen toe en laat de stoofschotel nog ongeveer 2 minuten pruttelen tot de garnalen roze zijn. Proef, breng het gerecht op smaak en serveer het direct.

4 personen

gebied : Zuid-Iran, Iran
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: