zondag 21 maart 2021

Lavaash (Iran)

LAVAASH (PERZISCH PLATBROOD)

350 gram bloem van harde tarwe, plus extra om te bestuiven
100 gram volkorenmeel van harde tarwe
1 theelepel zeezout
3 eetlepels lichte olijfolie of zonnebloemolie, plus wat extra om in te vetten
300 milliliter lauw water


Doe de bloem, het volkorenmeel en het zout in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden, giet de olijfolie erin en meng alles met je vingers tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg het lauwe water toe en meng alles tot een zacht deeg.
Kiep het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed het 8 minuten. Doe dit door het deeg telkens met de onderkant van je handpalm van je af te duwen en daarna weer dubbel te vouwen. Herhaal dit tot het deeg soepel en minder plakkerig is. Leg het deeg in een kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het 10 minuten rusten.
Kiep het deeg weer op het licht bebloemde werkvlak. Wrijf je handen in met wat olie en verdeel het deeg in 16 balletjes van gelijke grootte. Verhit intussen een koekenpan met een diameter van 22 centimeter op halfhoog vuur.
Neem een deegballetje en druk het met je vingers plat tot een kleine cirkel. Bestuif de boven- en onderkant met wat bloem. Rol de deegcirkel met een deegroller uit tot hij dezelfde diameter heeft als je koekenpan. Bestuif je deegroller met wat bloem als het deeg tijdens het uitrollen te plakkerig wordt.
Bak het brood ongeveer 30 seconden in de hete pan tot er luchtbellen ontstaan. Keer het en bak e andere kant ook 30 seconden. Keer het nogmaals en bak beide kanten nog 15 seconden tot het brood helemaal gaar is.
Houd het gebakken brood warm onder een schone theedoek terwijl je de rest van de broden bakt. Serveer direct.

Voor 16 platbroden.

gebied : Iran
gerechtsoort : brood

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: