zondag 21 maart 2021

Vaavishkaa (Noord-Iran, Iran)

VAAVISHKAA (PITTIG RUNDERGEHAKT MET EIEREN EN BOSUI)

500 gram rundergehakt
1 middelgrote ui, fijngehakt
400 milliliter koud water
1 theelepel kurkumapoeder
½ theelepel zwarte peper
4 tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
¼ theelepel cayennepeper
1 theelepel zeezout
2 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote eieren
2 bosuien, schoongemaakt en fijngehakt, als garnering


Doe het rundergehakt en de ui in een pan en giet het koude water erbij. Voeg het kurkumapoeder en de zwarte peper toe en roer goed. Doe het deksel op de pan en laat het gehakt 20 minuten pruttelen op laag vuur.
Ontvel intussen de tomaten. Snijd met een scherp mes een kruisje in de onder- en bovenkant van de tomaten en leg ze 1 minuut in een kom kokendheet water. Giet ze af en wrijf het vel eraf. Snijd de tomaten doormidden, schep de zaadjes eruit en gooi deze weg. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de cayennepeper, het zout en de zonnebloemolie toe aan het gehakt. Doe het deksel op de pan en bak het gehakt nog 5 minuten tot het lijkt op een dikke Italiaanse ragù.
Breek de eieren boven de pan. Laat ze 1 minuut garen en maak vervolgens de dooiers stuk met een houten lepel. Niet te veel roeren, want het uiteindelijke gerecht moet flinke stukken ei bevatten. Doe het deksel op de pan en laat de eieren stollen. Proef en breng het gerecht op smaak.
Strooi voor het serveren de bosui erover.

4 personen

gebied : Noord-Iran, Iran
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan

Geen opmerkingen: