vrijdag 3 april 2020

Wara' Malfoof (Libanon)

WARA’ MALFOOF (KOOLBLADEREN)

Bij het voorbereiden van koolbladeren moet u bijzonder voorzichtig te werk gaan. Rauwe koolbladeren zijn nogal fragiel en breken snel en geblancheerde koolbladeren scheuren makkelijk. In Libanon gebruiken wij een koolsoort met een platte bovenkant, waarvan de bladeren zachter zijn en de gevulde bladeren er beter uitzien en lekkerder smaken.

1 kool
kokend water


Snijd de koolbladeren een voor een los, zo dicht mogelijk bij de stronk. Haal ze voorzichtig weg en pas op dat u ze niet breekt. Gooi beschadigde buitenste bladeren weg. Leg de bladeren op hoopjes en zet ze opzij.
Zet een grote, met kokend water gevulde pan op hoog vuur en breng opnieuw aan de kook. Dompel er een stapeltje koolbladeren in onder en laat deze 2 à 3 minuten blancheren of totdat de bladeren zacht zijn. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat uitlekken in een vergiet, maar pas op dat u de bladeren niet beschadigt. Voeg zo nodig meer kokend water toe en blancheer de andere koolbladeren op dezelfde manier en laat ze uitlekken.
Neem een geblancheerd, zacht blad en laat dit afhankelijk van de grootte heel of snijd het in tweeën, waarbij u het punt waar de nerf dun en plooibaar is gebruikt als scheidslijn. Snijd de dikke nerf bij zonder het blad te breken en leg het met de glanzende kant naar beneden op het werkblad. Behandel de andere bladeren op dezelfde manier en leg ze in nette rijtjes op het werkblad, met de nerven opzij.
Gebruik de koolbladeren voor Kool met vlees-rijstvulling met tomaat.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Geen opmerkingen: