vrijdag 3 april 2020

Ba'doones bil-Tahineh (Libanon)

BA’DOONES BIL-TAHINEH (TAHIN-PETERSELIEDIPSAUS)

Een verslavend lekkere dipsaus (maar pas op de calorieën) die ook te gebruiken is als slasaus. In dit geval wilt u wellicht iets meer water of citroen, afhankelijk van uw voorkeur, bij de saus doen.

1½ deciliter tahin
sap van 1½ citroen, of naar smaak
1 deciliter water
2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
1/3 bos peterselie (50 gram met stelen), gewassen, gedroogd, het grootste deel van de stelen verwijderd, fijngehakt
zout naar smaak


Doe de tahin in een mengkom en roer er geleidelijk afwisselend het citroensap en water door, waarbij u voortdurend in dezelfde richting roert. De romige sesamsaus wordt eerst dikker tot hij de consistentie van puree heeft, en daarna weer dunner - proef de dipsaus voordat u alle citroensap toevoegt, zodat u de saus net zo zuur kunt maken als u wilt. Gebruikt u minder citroensap, voeg dan meer water toe of omgekeerd. Blijf roeren totdat de saus de consistentie heeft van romige yoghurt. Als de tahin om te beginnen al te dik is - wat meestal het geval is als het potje bijna leeg is - of niet goed is aangelengd, roer dan met een garde om de klonten op te lossen.
Roer de gekneusde knoflook en gehakte peterselie door de saus, voeg zout naar smaak toe en meng goed. Proef, voeg zo nodig nog meer zout toe en serveer met pitabrood of een selectie rauwkost. U kunt de peterselie vervangen door verse koriander als u die smaak beter vindt passen bij een gerecht.

4 personen

land : Libanon
gerechtsoort : saus

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Geen opmerkingen: