zondag 11 augustus 2019

Fava van gele spliterwten (Griekenland)

FAVA (PUREE VAN GELE SPLITERWTEN)

In zowel Turkije, Egypte en Noord-Afrika als in Griekenland is een bonenpuree een deel van de mezze tafel. In Griekenland wordt deze puree van gele spliterwten gemaakt, maar elders worden meestal tuinbonen gebruikt. In Turkije wordt vaak dille toegevoegd. Sprenkel vers citroensap over de puree of garneer hem met partjes citroen. Pitabrood is het gebruikelijke bijgerecht en soms feta kaas.

250 gram gedroogde gele spliterwten of gedroogde tuinbonen
1 kleine ui, gehakt
3 eetlepels olijfolie
8,75 deciliter water
1 theelepel zout, plus wat extra
2 eetlepels gehakte verse dille, desgewenst
versgemalen peper

GARNITUUR
2 - 4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels vers citroensap, desgewenst
gehakte of in plakken gesneden rode (Spaanse) ui of lenteui
versgemalen peper


Als u gele spliterwten gebruikt ze onder de koude kraan spoelen. Als u gedroogde tuinbonen gebruikt ze in een grote kom doen met zoveel water dat ze onder staan. Laat de spliterwten of tuinbonen een nacht weken in de koelkast. Giet ze af en spoel onder de koude kraan.
Doe de erwten of bonen in een pan van 2 liter inhoud met de ui, olie, het water en de ene theelepel zout. Breng alles aan de kook op een middelhoog vuur. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de erwten of bonen circa 1 uur sudderen tot ze uit elkaar vallen.
Doe de inhoud van de pan in een keukenmachine en draai tot een puree. U kunt de bonen met hun kooknat ook zeven. Roer er desgewenst de dille door en breng op smaak met zout en peper. Doe de puree in een dienschaal, dek hem af met plastic folie en laat de puree afkoelen en dikker worden.
Sprenkel er vlak voor het serveren de olijfolie en het citroensap over. Garneer met de ui en maal er wat peper over.

4 - 6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : borrelhapje

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: