zondag 11 augustus 2019

Gigantes Plaki (Griekenland)

GIGANTES PLAKI (GRIEKSE GEBAKKEN LIMABONEN MET FETA)

3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, grof gesnipperd
2 wortels, in blokjes
2 grote stengels bleekselderij, in blokjes
3 teentjes knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes à 400 gram
2 eetlepels tomatenpuree
3 laurierblaadjes
½ theelepel chilivlokken
zout
½ theelepel gedroogde oregano
flinke bos peterselie, grof gehakt
3 takjes dille, blaadjes grof gehakt
½ eetlepel lichtbruine basterdsuiker of honing
1 eetlepel rode wijnazijn
1 kilogram zelf gekookte gigantes (reuzenbonen) of grote limabonen of 4 blikken van deze bonen à 400 gram
200 gram feta


Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de olie in een grote pan en bak de ui, de wortel en de bleekselderij tot ze zacht worden en beginnen te kleuren. Voeg de knoflook toe en roer tot hij lekker ruikt. Doe dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de laurierblaadjes en de chilivlokken erbij. Voeg flink wat zout, de oregano en het grootste gedeelte van de peterselie en dille toe. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen. Proef en houd er rekening mee dat je straks een grote hoeveelheid bonen gaat toevoegen: de saus mag dus vrij zuur en hartig zijn. Breng hem verder op smaak met wat suiker en azijn. Voeg de bonen toe. Als je zelf bonen hebt gekookt, kun je nu vol trots het voedzame bonenkookvocht bij de bonen gieten tot ze net onderstaan. Anders gebruik je gewoon kraanwater. Doe alles in een ruime ovenschaal (ik gebruik een Spaanse terracotta cazuela) en zet deze ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Kijk na 30 minuten of er nog genoeg kookvocht aanwezig is: de saus kookt uiteraard iets in, maar de bonen mogen niet uitdrogen. De bovenkant moet een beetje knapperig worden, terwijl de bonen lekker in de saus liggen.
Verkruimel de feta in een kom en hussel de rest van de peterselie en dille erdoor. Strooi de feta over de bonen en serveer ze heet of warm.

6 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Peulvruchten / Jenny Chandler

Geen opmerkingen: