ZAYTOON (INGEMAAKTE GROENE OLIJVEN)
Een recept om olijven in te maken op een zeer eenvoudige manier. De olijven hoeven niet per se groen te zijn, er kunnen op deze manier zwarte, witte, gele en donkerbruine olijven worden ingemaakt.
Het is geschikt voor rauwe olijven die zo van de boom komen.
5 kilogram rauwe olijven
1500 g zout - géén jodiumhoudend zout
5 citroenen - met schil in kleine stukjes gesneden
citroensap
rode pepertjes - zeer fijn gesnipperd
hete of milde rode peper
Snijd elke olijf 2 tot 3 keer in met een mes. Snij niet door de olijf. Het is niet nodig om de pit te verwijderen. Leg de olijven in een grote pot, een houten kuip of een pot van aardewerk. Strooi het zout over de olijven, voeg de stukjes citroen toe en meng alles goed. Leg een zwaar gewicht op de olijven en zet ze gedurende 1 week op een koele plaats. Als na deze week al het zout verdwenen is, strooi dan nog wat zout bij de olijven. Het inmaken van de olijven duurt 3 à 4 weken. Op het moment dat de olijven niet meer bitter zijn kunnen ze worden gebruikt. Laat de olijven in de zoutoplossing staan, ook tijdens het gebruik.
Olijven kunnen worden geserveerd besprenkeld met citroensap en zeer fijngesnipperde rode pepertjes.
Ook kunnen ze voor gebruik worden gemarineerd in citroensap.
land : Marokko
gerechtsoort : inmaak
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten