zaterdag 1 december 2018

Rode kool in het zuur (Verenigd Koninkrijk)

RODE KOOL IN HET ZUUR

2 niet te grote rode kolen (ten hoogste 3 kilogram)
6 eetlepels grof zeezout
1 liter moutazijn
4 eetlepels suiker
2 eetlepels inmaakkruiden
1 theelepel zwarte peperkorrels


Was de kool onder koud stromend water, verwijder de taaie buitenbladeren en snijd elke kool in vieren. Snipper de kool door er eerst het hart uit te halen en er dan overdwars dunne reepjes van te snijden. Leg de kool in een grote pot van email of roestvrijstaal; maak er 3 lagen van en strooi 2 eetlepels grof zout over elke laag. Laat 2 dagen op een koele plaats pekelen; schep de inhoud van de pot enige keren per dag met een houten lepel om.
Meng op de derde dag azijn, suiker, inmaakkruiden en peperkorrels in een grote pan en breng alles snel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Kook alles zonder deksel 5 minuten door; neem de pan daarna van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Laat de kool op een vergiet uitdruipen. Druk de groente zo goed mogelijk uit, telkens een handjevol tegelijk en doe dit alles weer in de pot terug. Giet het azijnmengsel er door een zeef bij en draai de kool met een vork om en om zodat alles goed bevochtigd wordt. Sluit de pot af en laat de inhoud minstens 3 dagen marineren alvorens hem te gebruiken. Roer alles af en toe door elkaar.
Wanneer deze rode kool goed afgesloten in de koelkast wordt bewaard is hij ongeveer 2 weken houdbaar.

Voor ongeveer 2 liter

gebied : Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Engelse keuken / Adrian Bailey

Geen opmerkingen: