zaterdag 1 december 2018

Kålgratin med Hakkebøf (Denemarken)

KÅLGRATIN MED HAKKEBØF (KOOLSOUFFLÉ MET GEHAKT)

een niet te grote witte of groene kool
500 gram rundergehakt
2 eieren
3 afgestreken eetlepels paneermeel
zout
1 theelepel mosterd
een mespunt kerrie
½ liter melk
50 gram bloem
60 gram boter


De kool schoonmaken, schaven en wassen. De geschaafde kool koken met zout, totdat de kool gaar, maar niet te zacht is. Het gehakt aanmaken met het paneermeel, zout, mosterd en kerrie. Een diepe glazen ovenschaal besmeren met boter. Hierin het aangemaakte gehakt leggen, op de manier zoals u deeg voor een koek in de vorm legt. De gekookte kool op de laag gehakt leggen. 40 Gram boter smelten, de bloem er geel in roosteren. De melk er al roerende bijgieten. Ietsje zout bijvoegen. De eierdooiers en de eiwitten apart kloppen. Het wat afgekoelde sausje door het eigeel roeren. Het geklopte eiwit er doorheen mengen. Deze dikke saus over de kool gieten. Paneermeel erop strooien en kleine stukjes boter erop leggen. De schotel een half uur in een niet te warme oven laten kleuren. Het knappende korstje moet u vertellen dat de gratin klaar is.

5 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Geen opmerkingen: