zaterdag 1 december 2018

Colcannon (Verenigd Koninkrijk)

COLCANNON (AARDAPPELPUREE MET KOOL EN UITJES)

1 kilogram aardappelen, geschild en in vieren gesneden
500 gram fijngesneden groene kool
4 eetlepels boter
2¼ deciliter lauwe melk
6 sjalotjes met 5 centimeter groen eraan, in de lengte doorgesneden en daarna overdwars in dunne plakjes
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Kook de aardappelen in licht gezouten water tot zij gaar zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Doe de kool in een aparte pan, giet er zoveel water op dat hij onderstaat en breng alles vlug aan de kook. Laat de kool 10 minuten zonder deksel flink doorkoken en vervolgens uitdruipen op een vergiet. Smelt 2 eetlepels boter op niet te hoog vuur in een zware koekenpan. Wanneer de boter niet meer bruist gaat de kool erbij. Roer hem 2 minuten door de pan, leg dan een deksel erop en haal hem van het vuur. Giet de aardappelen af en schud ze droog. Maak er een mooie puree van, hetzij met de hand, hetzij elektrisch. Klop er de achtergehouden boter door en daarna de helft van de melk; niet meer dan 2 lepels tegelijk. Gebruik zoveel melk als nodig is om een vrij dunne puree te verkrijgen; gebruik hiertoe de rest van e melk. Roer de kool en uitjes erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe. Doe de colcannon over in een verwarmde schaal, strooi er peterselie over en dien dadelijk op.

4 à 6 personen

gebied : Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Engelse keuken / Adrian Bailey

Geen opmerkingen: