woensdag 14 maart 2018

Basisbrooddeeg

BASISBROODDEEG

1½ kilogram patentbloem
30 gram verse gist of 15 gram droge gist
1 eetlepel zout


Boven kom bloem en zout zeven. Gist in 9 deciliter lauwwarm water oplossen. (Bij droge gist het mengsel 15 minuten laten staan.) Gistmengsel bij bloem gieten en mengen, zodat stevig deeg ontstaat. Deeg in 15 minuten op met bloem bestoven werkvlak elastisch en glanzend kneden. Van deeg bal vormen en in kom leggen. Afdekken met plasticfolie en 1½ - 2½ uur op warme tochtvrije plaats laten rijzen tot volume is verdubbeld. Deeg in vieren delen, 4 ballen vormen en op bakplaat leggen. Met vochtige doek afdekken en nog 45 - 50 minuten laten rijzen tot dubbel volume. Met scherp mes bovenin broden kruis van 1 centimeter diep snijden. Oven voorverwarmen op 230 °C. Broden natspuiten met plantenspuit en bakplaat in midden van oven schuiven. Schaal met heet water onderin oven zetten, zodat er stoom ontstaat tijdens verwarmen. Broden 35 minuten bakken. Schaal met water verwijderen en oven naar 200°C terugschakelen. Broden nog 45 minuten bakken. Brood is gaar als het hol klinkt wanneer u erop klopt. Broden op rooster laten afkoelen.

4 broden

voedingswaarde : 1250 kcal per brood
bereidings- / wachttijd : 105 / 35 minuten

gerechtsoort : brood

bron : Tip Culinair maart 1994, Verzamel-countrykookboek

Geen opmerkingen: