zondag 7 januari 2018

Zong Bao (China)

ZONG BAO (GEFRITUURDE KLEEFRIJSTKOEKEN)

½ kilogram kleefrijst
3 deciliter water
1 eetlepel arachideolie
5 deciliter arachideolie
schaaltje suiker


Meng de rijst in een grote kom met voldoende water, zodat er minstens een laagje van 5 centimeter op staat. Laat 8 uur of een nacht weken. Laat goed uitlekken. Doe het water en de rijst in een pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag, dek af en laat 40 minuten koken. Wrijf een vierkant koekblik met zijden van 20 centimeter in met 1 eetlepel olie. Druk de rijst aan, dek af met aluminiumfolie en druk verder aan tot de rijst stevig is samengeperst. Laat de rijst volledig afkoelen. Stort de rijst op een snijplank. De plak rijst moet heel blijven. Snijd de rijst in blokjes van 8 x 4 centimeter. Verhit een wok en giet de olie erin. Doe, als de olie heet is, de blokjes rijst erin, steeds een paar tegelijk. Frituur ze tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat de blokjes goed uitlekken op keukenpapier. Dien ze warm op met een schaaltje suiker om ze in te dopen, zodat de gasten zoveel suiker kunnen gebruiken als ze willen.

6 - 8 personen

gebied : China
gerechtsoort : dessert of tussendoortje

bron : De smaak van China / Ken Hom, in Menu 27 januari 1993

Geen opmerkingen: