zaterdag 30 januari 2016

Basal Mihshi (Libië)

BASAL MIHSHI (GEVULDE UIEN)

8 witte uien (circa 1,5 kg)
400 g lams- of rundergehakt
4 tenen knoflook
2 eieren
80 g tarwegriesmeel
zout
versgemalen zwarte peper
1 klein blikje gepelde tomaten (240 g uitgelekt gewicht)
2 eetl. olijfolie
2 eetl. tomatenpuree
1 theel. mild paprikapoeder
½ theel. harissa


Pel de uien en snijd de wortelaanzet iets bij zodat ze redelijk kunnen staan en niet uit elkaar vallen. Snijd er kleine dekseltjes af, hol ze voorzichtig uit met een aardappelboortje en zet weg.
Doe het gehakt in een kom. Hak 2 eetlepels van de uiresten fijn (bewaar de rest voor iets anders) en voeg ze aan het vlees toe. Pel de tenen knoflook en pers ze met een knoflookpers boven het gehakt uit. Voeg de eieren, het griesmeel, wat zout en royaal peper toe. Meng zorgvuldig door, vul er de uien mee en leg er de dekseltjes op.
Giet het sap van de tomaten in een kommetje af en prak de tomaten fijn. Verhit de olie in een pan en voeg er de tomaten aan toe. Roer de tomatenpuree met het paprikapoeder, de harissa en zout glad in het tomatensap en schenk het mengsel in de pan.
Laat circa 2 minuten op een matig vuur koken, schik er dan naast elkaar de uien in, dek de pan af en laat de uien in circa 1 uur op een laag vuur gaar stoven. Doe de uien over op een schaal, breng de saus op smaak met zout, schenk over de uien en dien op met wittebrood of rijst.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten (plus 1 uur smoren)

land : Libië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De beste recepten uit ‘Koken in de wereld’

Geen opmerkingen: