vrijdag 24 juli 2020

Caponata met pijnboompitten (Italië)

CAPONATA met pijnboompitten

2 aubergines
½ struik bleekselderij
2 uien
2 eetlepels pijnboompitten
6 eetlepels (olijf)olie
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
200 gram groene olijven gevuld met citroen
5 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels kappertjes
15 gram basilicum


Snijd de aubergine in blokjes van 1 ½ centimeter en bestrooi met zout. Laat 5 minuten staan. Dep droog met keukenpapier. Snijd ondertussen het groen van de bleekselderij en snijd fijn. Snijd de stengels in dunne boogjes. Snijd de ui in dunne ringen. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de pijnboompitten 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de helft van de aubergine goudbruin en gaar. Neem uit de pan en herhaal met de rest van de olie en aubergine.
Doe alle aubergine samen in de pan, meng met de ui en bleekselderij en bak 4 minuten. Voeg de tomatenblokjes, olijven, azijn en suiker toe. Breng aan de kook.
Stoof met de deksel schuin op de pan op laag vuur in 30 minuten gaar. Voeg na 15 minuten de pijnboompitten, rozijnen en kappertjes toe. Schep af en toe om, om aanbakken te voorkomen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal van het vuur en schep de basilicumblaadjes en het bleekselderijgroen erdoor. Je kunt de salade zowel warm, lauwwarm als koud eten.
Lekker met gegrilde vis en couscous of ciabatta.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande 6 juli - 16 augustus 2020

Geen opmerkingen: