maandag 15 juni 2020

Lampuki-pastei (Malta)

LAMPUKI-PASTEI

Er bestaan verscheidene recepten voor deze specialiteit van Malta, maar het basisprincipe is duidelijk genoeg. Je bakt moten goudmakreel en verwerkt ze met groenten in een pastei. De groente die ik zou aanraden is bloemkool.

1 lampuka (goudmakreel)
bloem
olijfolie
1 bloemkool
2 uien
gehakte peterselie
8 olijven, ontpit, gehakt
6 tomaten
2 eetlepels kappertjes
½ theelepel gedroogde munt
kruimeldeeg


Haal de vis leeg en was hem. Snijd kop en staart af (die kunnen gebruikt worden in een vissoep). Snijd het lijf van de vis in dikke moten. Haal die door gekruide bloem en bak ze kort in olijfolie.
Maak de saus als volgt: Verdeel de bloemkool in roosjes. Hak de uien en bak ze in olijfolie tot ze goudbruin zijn. Gebruik daarvoor een tamelijk grote pan, omdat nu de roosjes bloemkool, de peterselie, olijven, tomaten, kappertjes en munt bij de gebakken ui moeten. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten heel zachtjes sudderen, zet dan de pan van het vuur en laat de saus afkoelen. Maak het kruimeldeeg zoals u gewend bent of gebruik rode wijn als vocht en olijfolie als vet. Bekleed de bodem en zijkanten van een pasteivorm met deeg. Verwijder zorgvuldig de graatjes uit de gebakken moten goudmakreel en leg ze op de deegbodem. Giet er de koude saus over. Dek de vorm af met een eegdeksel en bak de pastei in een op 180°C voorverwarmde over goudbruin. Dat kan ongeveer een uur duren.

5 - 6 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mediterraan viskookboek / Alan Davidson

Geen opmerkingen: