vrijdag 27 maart 2020

Gegratineerde mosselen met venkelsalade (Teramo, Abruzzen, Italië)

GEGRATINEERDE MOSSELEN MET VENKELSALADE

1 bosje platte peterselie
70 gram vers broodkruim (van 2 flinke boterhammen zonder korst)
100 milliliter extra vergine olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 chilipeper, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngesneden
rasp en sap van 1 (bio)citroen
1 venkel, heel dun geschaafd (op de mandoline), bewaar het groen
1 kilogram panklare mosselen
125 milliliter droge witte wijn


Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Snijd de blaadjes van 3 takjes peterselie fijn. Meng in een kom het broodkruim met 4 eetlepels olie, de fijngesneden peterselie, knoflook, chilipeper en het citroensap.
Vul een grote kom met ijskoud water en de helft van het citroensap. Voeg de geschaafde venkel, het venkelgroen en de peterselieblaadjes toe en laat zo 5 minuten staan. Giet af.
Verhit een grote (mossel)pan met goed sluitende deksel op hoog vuur e voeg de mosselen en wijn toe. Stoom ze afgedekt 3 minuten onder regelmatig opschudden tot de mosselen zich openen. Schep ze op een bakplaat en verwijder gesloten exemplaren. Vis de lege schelphelften eruit. Schep op elke mossel 1 eetlepel van het kruimmengsel. Gratineer de mosselen in 3 - 4 minuten goudbruin en knapperig, check ze tussentijds regelmatig.
Schep in een grote kom het venkelmengsel om met de rest van het citroensap en de resterende 2 eetlepels olie en serveer. Geef de venkelsalade bij de mosselen.

4 personen

voedingswaarde : 414 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 4 minuten

gebied : Teramo, Abruzzen, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. maart 2019

Geen opmerkingen: