dinsdag 4 juli 2017

Vissalade met garnalen en venkel in tomaten-roomdressing

VISSALADE MET GARNALEN EN VENKEL IN TOMATEN-ROOMDRESSING

1 venkelknol
200 gram tong- of scholfilet
1 krop sla
2 tomaten
50 gram gepelde garnalen

COURT-BOUILLON
½ liter water
2 eetlepels citroensap
1 theelepel venkelzaadjes
zout
peper

DRESSING
150 gram gezeefde tomaten
1/8 liter crème fraîche
2 eetlepels mayonaise
zout
peper
1 theelepel suiker
1 eetlepel Pernod


Breng de ingrediënten voor de court-bouillon aan de kook en laat het geheel 10 minuten zachtjes trekken. Maak intussen de venkelknol schoon en snijd hem in smalle reepjes. Bewaar een paar takjes groen voor de garnering. Kook de venkelreepjes beetgaar in de court-bouillon, schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze direct onder koud stromend water (om het garingsproces stop te zetten en de kleur te bestendigen). Laat ze uitlekken in een zeef. Snijd de visfilets diagonaal in smalle reepjes. Breng de court-bouillon opnieuw aan de kook, voeg de is toe en draai na 30 seconden het vuur uit; de visreepjes worden vanzelf gaar in het afkoelende vocht. Laat ze daarna uitlekken in een zeef. Was de sla en slinger de bladeren droog in een slacentrifuge. Snijd de tomaten aan de onderkant kruiselings in en dompel ze 10 tellen in kokend water. Verwijder het velletje, snijd de tomaten in vieren en verwijder het sap en de pitjes. Snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Maak de dressing: Vermeng de gezeefde tomaten in een kom met de crème fraîche en de mayonaise. Breng het geheel op smaak met zout, peper, suiker en een scheutje Pernod. Eventueel kunt u de dressing verdunnen met 1 à 2 eetlepels court-bouillon. Doe de venkelreepjes, de vis en de garnalen in een kom en schep alles voorzichtig door elkaar. Verdeel het mengsel over vier, met de slabladeren bedekte borden en lepel er een beetje dressing over. Garneer de salade met toefjes venkelgroen en tomaatreepjes en serveer de rest van de dressing in een sauskom.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Salades à la mode : Honderd recepten voor kleurrijke, elegante salades / Monica Fromm (Het Nederlands Zuivelbureau)
Een reactie posten