woensdag 30 december 2015

Kulebjaka (Rusland)

KULEBJAKA (KOOLPASTEI)

GISTDEEG
400 gram tarwemeel
25 gram verse of 7 gram gedroogde gist
200 milliliter warme melk
1 ei
80 gram boter, gesmolten
1 theelepel suiker
1 mespunt zout

VULLING
500 gram witte kool
100 gram spek, in blokjes
2 uien
3 tenen knoflook
200 milliliter runderbouillon, goed gekruid
250 gram rundergehakt
3 uien, klein gehakt
2 eetlepels zonnebloemolie
300 gram champignons
30 gram boter
zout
peper
80 gram langkorrelige rijst
200 milliliter bouillon
4 eieren
3 eetlepels dille, fijngehakt
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
1 ei, om te bestrijken


Zeef het meel boven een kom, maak er een kuiltje in. Los de gist op in de warme melk en giet het mengsel in het kuiltje. Voeg het ei, de gesmolten boter, suiker en zout toe en vermeng alles tot een soepel deeg. Laat het afgedekt 1 uur op een warme plaats staan. Snijd de kool in smalle repen. Bak het spek langzaam uit. Hak de uien klein, plet de knoflookteentjes en voeg ze toe aan het spek. Giet de bouillon erbij, voeg de kool toe en laat het geheel op een laag vuur gaar worden. Laat het mengsel uitlekken en afkoelen. Braad het gehakt en de klein gehakte uien in hete olie aan en laat het 10 minuten op een laag vuur smoren. Laat het afkoelen. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in de boter. Voeg zout en peper toe en laat ze smoren tot al het vocht verdampt is. Neem de pan van het vuur. Kook de rijst in de bouillon, laat uitdampen op laag vuur en laat afkoelen. Kook de eieren hard, laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in plakjes. Verdeel het deeg in tweeën en rol een helft uit op een bakblik. De verschillende vullingen moeten helemaal afgekoeld en zonder vocht zijn, zodat het deeg niet nat wordt. Beleg het deeg allereerst met rijst, dan witte kool, gehakt, champignons en tot slot ei. Bestrooi het ei met dille en peterselie. Rol de andere deeghelft uit (groter dan de onderste helft) en leg deze over de vulling. Bestrijk de randen met ei en druk ze stevig op elkaar. Snijd een gat in de bovenkant (zodat de stoom kan ontsnappen) en versier de pastei met resterende deegstukjes. Bestrijk de hele pastei met ei en bak hem 40minuten in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : hartige taart

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Geen opmerkingen: