woensdag 30 december 2015

Bliny Roesskië gretsjnevyje (Rusland)

BLINY ROESSKIË GRETSJNEVYJE (RUSSISCHE BOEKWEIT-BLINY)

4 glazen (=820 gram) boekweitmeel
2 à 5 glazen (= 0,4 à 1 liter) melk
½ zolotnik (2 gram) droge gist
zout
½ à 1 glas (= 1 à 2 deciliter) gesmolten boter om te bakken
1/8 foent (= 50 gram) olie, optioneel
4 eieren, optioneel
zure room, voor erbij
boter, voor erbij
kaviaar, voor erbij


Maak het beslag vijf à zes uur voor het bakken, van 4 glazen boekweitmeel, 3 glazen warme melk of water en ½ zolotnik droge gist. Voeg voor het bakken nog maximaal 2 glazen heet water of hete melk aan het deeg toe, en zout. Laat het beslag rijzen; roer niet, opdat het niet in elkaar zakt. Bestrooi de koekenpan met zout, verhit het en veeg het eruit met een doek. Smeer met een veer of een plukkatoen plantaardige olie in de pan en giet er beslag in. Bak de bliny op het fornuis, maar beter is nog te bakken op kolen in de oven, waarin het vuur gelijkmatig moet branden. Als de bliny rijzen en bruin kleuren, besprenkel ze dan met boter en draai ze om. Zet ze daarna weg op een warme plek, opdat ze niet afkoelen.
Serveer ze met gesmolten boter, zure room en kaviaar. Als de gist dun is en er niet goed uitziet, en het deeg niet goed rijst, voeg dan vlak voor het bakken 4 of 5 geklopte eiwitten toe aan het beslag.
Voor het bakken van deze hoeveelheid bliny (dat wil zeggen voor het invetten van de pan) is ½ à 1 glas gesmolten boter nodig. Het beslag moet iets dikker zijn dan voor gewone dunne bliny.
Van deze ingrediënten kunnen 25 bliny worden gemaakt, ter grootte van een schoteltje, in de Boterweek moet derhalve een grotere hoeveelheid worden gemaakt.

25 stuks

gebied : Rusland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Een geschenk voor de jonge huisvrouw : Het klassieke Russische kookboek / Jelena Molochovets
Een reactie posten