ÜBERBACKENER KARFIOL (BLOEMKOOL UIT DE OVEN)
1 kleine bloemkool van 600 gram
zout
1 eetlepel boter
2 eetlepels bloem
1/8 liter hete groentebouillon (eventueel)
1 eidooier
125 gram room
2 eetlepels Parmezaanse- of Emmentaler kaas, versgeraspt
snufje nootmuskaat, vers geraspt
witte peper, vers gemalen
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels koude boter
Verwijder de stronk en de groene bladen van de bloemkool en leg hem 15 minuten in koud water met wat zout. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en snij de grovere stronkjes in kleine stukjes. Maak de bloemkoolroosjes schoon en was ze zorgvuldig.
Doe de bloemkool over in een pan, strooi er wat zout over en schenk er zoveel water op dat de groente net onder staat. Breng het water aan de kook en laat de bloemkool met het deksel op de pan op matig vuur in 12 minuten beetgaar worden.
Beboter vier vuurvaste schaaltjes of een grote ovenschaal en bestrooi ze met paneermeel. Verwarm de oven voor op 200°C.
Giet de gare bloemkool af en laat op een zeef uitlekken. Vang 1/8 liter van het kookvocht op en houd het warm voor de saus. Smelt de boter in een pan. Voeg al roerend de bloem toe en laat iets doorpruttelen. Roer er het hete bloemkoolvocht of de groentebouillon door en breng aan de kook. Neem de saus van het vuur en laat iets afkoelen. Roer in een kommetje de eidooier met de room los en meng dan door de saus. Voeg de geraspte kaas toe. Maak de saus pittig met wat nootmuskaat, peper en eventueel wat zout.
Doe de bloemkool over in de vier schaaltjes of in de ovenschaal. Schenk er de saus over en bestrooi met paneermeel. Snij de koude boter in klontjes en verdeel ze over het oppervlak. Laat de bloemkool bovenin de oven in 20 minuten goudbruin bakken.
4 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidings- / rust- / gaartijd : 25 / 15 / 35 minuten
gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Oostenrijk (Koken in de wereld) / Adelheid Beyreder
zondag 12 oktober 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten