zondag 12 oktober 2025

Tiroler Kletzenbrot (Tirol, Oostenrijk)

TIROLER KLETZENBROT (VRUCHTENBROOD)

300 gram ongezwavelde Kletzen (gedroogde peren)
200 gram ongezwavelde, gedroogde pruimen zonder pit
40 gram verse gist (1 blokje)
50 gram suiker
500 gram roggemeel
1 mespunt zout
1/8 liter lauwe melk
200 gram gedroogde vijgen
100 gram hazelnoten
100 gram walnoten
100 gram rozijnen
100 gram krenten
50 gram gekonfijte citroenschilletjes
50 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 mespunt piment
2 eetlepels rum
sap en schil van 1 citroen
2 eetlepels zwarte koffie


Schenk zoveel water op de Kletzen en pruimen dat ze onder staan en kook ze in 10 minuten gaar. Giet ze af en vang het kookvocht op.
Roer een voordeeg van de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels roggemeel en 1/8 liter lauwe melk, en laat het deeg 15 minuten rijzen.
Voeg aan het opgevangen kookvocht eventueel zoveel water toe tot u ¼ liter lauw vocht hebt. Schenk het dan in een grote kom. Roer er het gerezen voordeeg, de rest van de suiker en wat zout door en voeg er dan de rest van het roggemeel aan toe. Kneed er met de deeghaak van de keukenmachine een glad deeg van. Meng er, als het deeg zeer stijf is, lepelsgewijs nog wat water door. Laat het deeg, afgedekt, op een warme plek 60 minuten rijzen.
Snij de peren eerst in plakjes en vervolgens in dikke repen en verwijder tevens de steeltjes en klokhuizen. Snij de pruimen en vijgen eveneens in dikke repen. Hak de hazelnoten en walnoten grof. Was de rozijnen en krenten. Snij de gekonfijte citroen- en sinaasappelschilletjes in kleine stukjes. Meng dit alles en breng de massa op smaak met de kaneel, het kruidnagelpoeder, de piment, rum, het citroensap en -raspsel.
Kneed de vruchtenmassa door het gerezen deeg en vorm er twee langwerpige broden van. Strijk de bovenkanten met natte handen glad en laat nog eens 30 minuten rijzen.
Verhit de oven voor op 200°C. Beleg een bakblik met bakpapier. Breng in een platte schaal water aan de kook.
Bestrijk de Kletzenbroden met de zwarte koffie en leg ze op een bakblik. Zet de schaal met het kokende water onderin de oven. Laat de broden in het midden van de oven 70 minuten bakken. Sprenkel er af en toe een beetje water over.
Snij de Kletzenbroden op z’n vroegst pas na 2 dagen aan. Ze blijven 3 maanden houdbaar, maar smaken na 1 week het lekkerst.

Voor 40 plakken.

voedingswaarde : 140 kcal per plak
bereidings- / rust / baktijd : 60 / 105 / 70 minuten

gebied : Tirol, Oostenrijk
gerechtsoort : gebak

bron : Oostenrijk (Koken in de wereld) / Adelheid Beyreder

Geen opmerkingen: