maandag 21 oktober 2024

Ham-taugésoep (Kanton en Fujian, China)

HAM-TAUGÉSOEP

Dit is een eenvoudige soep die kenmerkend is voor de frisse, lichte keuken van het zuiden. Zoals bij zoveel goede soepen kost de bereiding een beetje moeite, maar ze is het waard. Met heel verse taugé krijgt de soep een lekker knapperig accent. Traditioneel ontleent deze soep haar uitgesproken rokerige smaak aan de Chinese ham, maar deze is in Europa niet verkrijgbaar. Gerookte bacon of Parmaham vormen een bevredigend alternatief.

50 gram cellofaanmie
75 gram verse taugé
1,2 liter kippenbouillon
1 eetlepellichte sojasaus
75 gram Parmaham of gerookte bacon, in reepjes
2 eetlepels fijngehakte verse koriander
2 eetlepels fijngehakte lente-ui


Week de cellofaanmie 20 minuten in een kom warm water of totdat hij zacht is. Laat de mie uitlekken in een vergiet en snijd hem in stukjes van 5 centimeter. Verwijder de uiteinden van de taugé; de soep ziet er dan netter uit.
Verwarm de kippenbouillon in een grote pan. Voeg de uitgelekte mie en sojasaus toe en laat 2 minuten sudderen. Voeg dan de ham of bacon, de koriander en de lente-uien toe en laat 30 seconden sudderen. Voeg ten slotte de taugé toe en laat nog 30 seconden sudderen. Serveer meteen.

4 personen

gebied : Kanton en Fujian, China
gerechtsoort : soep

bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom

Geen opmerkingen: