ROOD-GESTOOFDE DUIVEN MET VIJFKRUIDENPOEDER
In dit recept geeft het vijfkruidenpoeder de duiven een heerlijke smaak, terwijl de sojastoofsaus ervoor zorgt dat ze een rijke, bruine kleur krijgen. Voor het stoven blancheren Chinese koks duiven meestal om ze te reinigen van ongerechtigheden. Stoven is een geschikte techniek om de duiven vochtig te houden. Jonge duiven zijn meetstal mals, maar als u ze wilt kunt u ze vervangen door kwartels of ander klein gevogelte. Dit gerecht is koud ook uitstekend en vormt een heerlijke exotische lekkernij voor bij een picknick.
2 jonge duiven van 350 – 450 gram, in de lengte doormidden gesneden
2 eetlepels fijngehakte lente-uien (voor de garnering)
1 eetlepel fijngehakte gember (voor de garnering)
SAUS
4 deciliter donkere sojasaus
1½ deciliter lichte sojasaus
3 eetlepels hoisinsaus
2 eetlepels vijfkruidenpoeder
1½ deciliter Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
50 gram Chinese kandijsuiker of gewone suiker
Blancheer de duiven 5 minuten in een grote pan met kokend water. Haal ze er met een schuimspaan uit en gooi het water weg.
Breng de ingrediënten voor de saus in een middelgrote pan aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de duiven toe. Laat de duiven met het deksel op de pan 35 minuten stoven of totdat ze gaar zijn. Haal ze er met een schuimspaan uit (De stoofsaus kan worden ingevroren en nog een keer bij de bereiding van dit recept worden gebruikt.) Hak de duiven in hapklare stukken en schik deze op een warme schaal. Strooi er de garnering over en serveer direct. Wilt u het gerecht koud serveren, laat de duiven dan eerst afkoelen voordat u ze bestrooit met de garnering. Bewaar alles goed verpakt in keukenfolie in de koelkast totdat u het serveert.
4 personen
gebied : Fujian en Kanton, China
gerechtsoort : voorgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten