GESTOOFDE EEND
De stoofsaus die bij deze bereiding wordt gebruikt kan worden ingevroren en opnieuw gebruikt. Anders dan kip heeft eend een lange stooftijd nodig om goed gaar te worden en het vet uit het vel kwijt te raken. Deze gestoofde eend zie je overal in China, Zuidoost-Azië, Taiwan, Hongkong en in Chinese wijken in de VS en Engeland in Chinese winkels schilderachtig aan haken hangen. Ze is makkelijk thuis te maken en goed op te warmen, maar het gerecht is het lekkerst op kamertemperatuur. Het past goed bij Pittige cellofaanmie en Sla met oestersaus.
1 eend van 1,6 à 1,8 kilogram, vers of uit de diepvries
1,2 liter arachideolie
takjes verse koriander (voor de garnering)
SAUS
1,2 liter kippenbouillon of water
1,2 liter donkere sojasaus
3 deciliter lichte sojasaus
4,5 deciliter Shaoxing-rijstwijn of droge sherry, of 2,1 deciliter droge sherry gemengd met 2,1 deciliter kippenbouillon
100 gram Chinese kandijsuiker
5 hele sterretjes anijs
3 stukjes Chinese kaneelbast of pijpkaneel
2 eetlepels venkelzaad
1 eetlepel komijnzaad
Snijd de eend in de lengte doormidden. Droog de helften grondig met keukenpapier. Laat de olie in een wok of grote koekenpan zo heet worden dat hij begint te dampen. Frituur de eendenhelften met het vel naar beneden. Zet het vuur middelhoog en laat zachtjes bakken totdat het vel bruin is. Dat moet zo’n 15 à 20 minuten duren. Keer de stukken niet om maar bedruip de eend tijdens het bakken. Laat de bruin gebakken eend op keukenpapier uitlekken.
Breng alle ingrediënten voor de saus in een grote pan aan de kook. Voeg de eendenhelften toe en zet het vuur op de sudderstand. Doe het deksel op de pan en laat de eend zachtjes 1 uur stoven of totdat ze zacht is.
Schep al het vet weg dat zich aan de oppervlakte van de saus heeft verzameld. (Zo wordt het gerecht niet vet.) Haal de stukken eend er met een schuimspaan uit en hak ze in kleinere stukken. Schik deze op een warme schaal, garneer met de verse koriander en serveer direct. U kunt de eend ook helemaal laten afkoelen en dan op kamertemperatuur serveren. Verwijder na het afkoelen van de saus eventueel resterend vet van het oppervlak. De saus kan worden ingevroren en opnieuw gebruikt voor het stoven van kip of eend. Het gerecht is heel goed op te warmen.
4 à 6 personen
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten