PRALINE ICE CREAM (PRALINÉ IJS)
2 eidooiers
50 gram witte basterdsuiker
2½ milliliter vanille-essence
5½ deciliter slagroom
100 gram amandelen met vlies
125 gram suiker
olie
Eidooiers romig kloppen. Basterdsuiker met 1½ deciliter water verwarmen tot suiker oplost en siroop wordt (5 minuten). Suikerstroop door dooiers kloppen. Vanille toevoegen, blijven kloppen tot crèmige massa. Slagroom luchtig kloppen en door dooiermengsel vouwen. In vriezer 1½ uur laten bevriezen. Amandelen en suiker verwarmen tot suiker karameliseert. Noten erdoor roeren. Uitschenken over met olie ingevette bakplaat en laten afkoelen. Vergruizen tot grove praliné. IJs met vork doorwerken en ¾ van praliné erdoor roeren. Nog 6 uur laten bevriezen. 1 Uur voor serveren in koelkast zetten. Rest van praliné erover strooien. Eventueel erbij serveren: gepocheerde pruimen met sap.
6 personen
voedingswaarde : 650 kcal p.p.
bereidings- / bevriestijd : 30 minuten / 7½ uur
gebied : Ierland
gerechtsoort : nagerecht
bron : Tip Culinair januari 1995
zondag 21 januari 2024
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten