LIMBURGSE RIJSTEVLAAI
10 gram verse gist (of 5 gram droge)
0,9 deciliter melk, lauwwarm
250 gram bloem
zout
40 gram boter of margarine, zachtgeroerd
15 gram suiker
½ ei
VULLING
100 gram kortkokende dessertrijst
130 gram suiker
5 deciliter melk
3 eieren, gesplitst
Gist oplossen in deel van lauwwarme melk. Bloem en mespunt zout boven ruime kom zeven en kuiltje in het midden maken. Gistoplossing, boter, suiker, ei en rest van lauwwarme melk in kuiltje schenken.
Ingrediënten tot samenhangend deeg kneden en afgedekt op warme plek laten rijzen tot in 45 minuten het volume is verdubbeld. Deeg uitrollen tot ronde lap van 4 millimeter dik (en met bloem bestuiven). Deeglap over deegrol vouwen en in vlaaivorm met doorsnede van 28 centimeter leggen. Deeg tegen opstaande rand duwen en overhangend deeg afsnijden. Bodem inprikken en deeg nog 30 minuten laten rijzen.
Voor de vulling melk aan de kook brengen. Rijst en 90 gram suiker toevoegen. Rijst in 15 minuten zachtjes gaar koken. Tot lauw laten afkoelen.
Oven voorverwarmen op 220°C. Eidooiers met 40 gram suiker schuimig kloppen en door rijstmassa roeren. Eiwitten stijfkloppen. Helft van eiwit door rijst scheppen. Helft van rijstmengsel op vlaai scheppen. Rest van eiwit door rest van rijstmengsel scheppen en verdelen over eerste rijstlaag.
Vlaai iets onder midden van oven in 30 minuten gaar bakken. Zonodig bovenkant laatste 10 minuten afdekken met aluminiumfolie.
Voor 12 punten
voedingswaarde : 220 kcal per punt
bereidings- / rijstijd : 60 / 75 minuten
gebied : Limburg, Nederland
gerechtsoort : gebak
bron : Tip Culinair januari 1995
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten