DE ECHTE HOLLANDSE KAASSOUFFLÉ
3 eetlepels boter of margarine
3 eetlepels bloem
2½ deciliter hete melk
4 eieren, gesplitst
zout
peper
nootmuskaat
1 eiwit
100 gram Goudse belegen kaas, grof geraspte
Oven voorverwarmen op 200°C. Boter in steelpan smelten, bloem erdoor roeren en al roerende 3 minuten bakken. Van vuur af melk in één keer toevoegen en met garde tot gladde saus roeren. Saus nog 1 minuut laten koken.
Van vuur af eidooiers één voor één door saus roeren. Saus met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen. 5 Eiwitten met snufje zout stijfkloppen.
Van geklopt eiwit ¼ deel door dooiermengsel roeren. Kaas (1 eetlepel achterhouden) erdoor roeren en dan rest van eiwitten erdoor spatelen.
Mengsel in ingevette souffléschaal met doorsnede 16 – 18 centimeter scheppen, bovenkant gladstrijken en 1 eetlepel kaas erover strooien. Oven terugschakelen naar 190°C. Soufflé in midden van oven in 25 – 35 minuten gaar en goudbruin bakken.
4 personen
voedingswaarde : 285 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair januari 1996
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten